Unikatna ženska obuća i dodaci! Made in BiH

Cijenite li svoje vrijeme, znanja i vještine?

Početkom ove godine čitale smo intresentan članak uspješnog hrvatskog portala Žene i novac, kojim je Nela obuhvatila analizu tržišta rada u Hrvatskoj i predstavila rezultate svoje ankete na temu – Koliko žene cijene svoje vrijeme i znanje? Kako smo dosta vremena provele razmišljajući o svemu što smo pročitale, odlučile smo isto pitanje postaviti vama, damama DANEL fashion studia. 

Da li je vaš kolega plaćen više od vas?

Znate da kroz svoje kampanje i kolekcije fokus stavljamo na vas i vašu snagu, energiju i mogućnosti. No, zanimalo nas je, da li i vi imate isti fokus? Da li cijenite sebe dovoljno, a ono još važnije, da li vas poslovno okruženje cijeni koliko zaslužujete? Poznato je da se rodna neravnopravnost, u velikoj mjeri, očituje upravo u poslovnom okruženju, te da vi i vaš muški kolega vjerovatno niste jednako plaćeni za istu vrstu posla. Sve to utiče i na vaše odluke o tome “koliko zapravo vrijedite” i koja je vaša cijena na tržištu rada. Šta o tome misle žene iz vašeg okruženja, da li su svjesne onoga što se dešava oko nas i kako pristupaju tome, čitajte u nastavku.

Okruženje koje (de)motiviše

Na našem Instagram profilu smo tokom prethodne sedmice sprovele istraživanje na ovu temu, te vam dale mogućnost da izrazite svoje mišljenje o istoj. Mali krug uspješneih i hrabrih žena odgovorio je na nekoliko pitanja postavljenih na Instagram story-u, no naglašavamo, naš uzorak nije reprezentativan te predstavlja samo ilustrativnu ideju za dalje istraživanje. 

Iako je većina dama zadovoljna poslom koji obavlja, unutar svog poslovnog okruženja se ne osjećaju motivirano. Najvećim izazovom smatraju neravnopravnost u uredu, kao i timski rad. Česta pojava je i “nošenje posla kući”, čime se narušava slobodno vrijeme, te se stvara dodatan stres i obeshrabrenje. 

Žene poduzetnice koje su bile dio ovog uzorka smatraju da svoje proizvode i usluge ne naplaćuju dovoljno, spram njihove vrijednosti. Zašto? Jednostavno, ne osjete se ugodno da svoje vrijeme, znanja i vještine naplate u onoj mjeri koju zaslužuju.

Mersiha i Maja, otvoreno o svojim prihodima i vrijednostima

Sve mi otvoreno govorimo o potrošnji i rashodima (naročito kada je riječ o modi i njezi kože!), no o odnosu prihoda i vremena posvećenog poslu, još uvijek se cenzurišemo. Naša sagovornica Mersiha Hadžiabdić Sušić, pravni ekspert u oblasti zaštite okoliša, smatra da je upravo navedena tema razgovora još uvijek tabu u našem društvu. Maja Imamović, magistrica jezika i književnosti, te estetska savjetnica zadovoljna je svojim poslom, te ističe da je iznimno važno raditi ono što volite (što je upravo u njenom primjeru slučaj). No, kako kaže, uz sve pohvale i ljubav prema poslu, finansijski dio je neizostavan i također veliki motivacijski podsticaj. 

Razgovarale smo i o ženama poduzetnicama, te naplaćivanju njihovih proizvoda/usluga ispod realne vrijednosti. Mersiha i Maja smatraju da žene trebaju cijeniti sebe, svoje vrijeme, trud i znanje, te spram tih vrijednosti postaviti i realne cijene svojih proizvoda/usluga. Kako ističe naša sagovornica Maja, često se susretala sa poduzetnicama čiji proizvodi vrijede mnogo više od određene cijene, no shvata da na našem tržištu ovakve situacije predstavljaju “borbu za opstanak” i sigurnu kupovinu.

O svom vremenu, znanju i vještinama..

Kao pravni ekspert, Mersiha je svjesna uloženog vremena u svoje znanje, te izuzetnocijeni svoj trud i vještine, što se osjeti i u njenom poslovnom okruženju. Maja je, na pragu svoje tridesete, osvjestila svoje vrijednosti i posvetila se poslu koji voli. Balansiranje između privatnog i poslovnog jeste izazovno, no, kako kaže, kada je ljubav vodilja kroz taj proces, stvari postaju dosta lakše.

Ukoliko niste sigurne da li dovoljno cijenite sebe i svoje vrijeme, razmislite o osjećaju koji imate u sebi svako jutro kada ustanete i spremate se za posao. Svako nezadovoljstvo i osjećaj “tereta”, jasan je pokazatelj da trebate izaći iz svoje zone komfora i hrabro koračati u pravcu mira i uspjeha. I kako kaže naša sagovornica Maja, #dowhatyoulovelovewhatyoudo.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.